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Defining Personal Conveyance 
 
By Dave Osiecki, President of Scopelitis Transportation Consulting & Consultant to Spireon 

Personal conveyance has long been a source of confusion for the industry because rules dictating 
appropriate use are vague. Compounding matters is law enforcement’s keen focus on personal conveyance 
as a possible source of hours of service fraud. The questions and answers below have been compiled by STC 
to help clarify circumstances in which the use of personal conveyance is allowable. They are taken directly 
from Federal Motor Carriers Safety Administration sources including its new FMCSA Regulatory Guidance 
Portal.   
 

FMCSA Guidance Questions: 
 

Q: Under what circumstances may a driver operate a commercial motor vehicle (CMV) as a personal 
conveyance? 
 

A: A driver may record time operating a CMV for personal conveyance (i.e., for personal use or reasons) as 
off-duty only when the driver is relieved from work and all responsibility for performing work by the motor 
carrier. The CMV may be used for personal conveyance even if it is laden, since the load is not being 
transported for the commercial benefit of the carrier at that time. Personal conveyance does not reduce a 
driver's or motor carrier's responsibility to operate a CMV safely. Motor carriers can establish personal 
conveyance limitations either within the scope of, or more restrictive than, this guidance, such as banning 
use of a CMV for personal conveyance purposes, imposing a distance limitation on personal conveyance, or 
prohibiting personal conveyance while the CMV is laden. 
 

(a) Examples of appropriate uses of a CMV while off-duty for personal conveyance include, but are not 
limited to: 

 1. Time spent traveling from a driver's en route lodging (such as a motel or truck stop) to restaurants 
and entertainment facilities. 

 2. Commuting between the driver's terminal and his or her residence, between trailer-drop lots and 
the driver's residence, and between work sites and his or her residence. In these scenarios, the 
commuting distance combined with the release from work and start to work times must allow the 
driver enough time to obtain the required restorative rest as to ensure the driver is not fatigued. 

 3. Time spent traveling to a nearby, reasonable, safe location to obtain required rest after loading or 
unloading. The time driving under personal conveyance must allow the driver adequate time to 
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obtain the required rest in accordance with minimum off-duty periods under 49 CFR 395.3(a)(1) 
(property-carrying vehicles) or 395.5(a) (passenger-carrying vehicles) before returning to on-duty 
driving, and the resting location must be the first such location reasonably available. 

 4. Moving a CMV at the request of a safety official during the driver's off-duty time 
 5. Time spent traveling in a motor coach without passengers to en route lodging (such as motel or 

truck stop), or to restaurants and entertainment facilities and back to the lodging. In this scenario, 
the driver of the motor coach can claim personal conveyance provided the driver is off-duty. Other 
off-duty drivers may be on board the vehicle, and are not considered passengers. 

 6. Time spent transporting personal property while off-duty. 
 7. Authorized use of a CMV to travel home after working at an offsite location. 
 

(b) Examples of uses of a CMV that would not qualify as personal conveyance include, but are not limited 
to, the following: 

 1. The movement of a CMV in order to enhance the operational readiness of a motor carrier. For 
example, bypassing available resting locations in order to get closer to the next loading or unloading 
point or other scheduled motor carrier destination. 

 2. After delivering a towed unit, and the towing unit no longer meets the definition of a CMV, the 
driver returns to the point of origin under the direction of the motor carrier to pick up another 
towed unit. 

 3. Continuation of a CMV trip in interstate commerce in order to fulfill a business purpose, including 
bobtailing or operating with an empty trailer in order to retrieve another load or repositioning a 
CMV (tractor or trailer) at the direction of the motor carrier. 

 4. Time spent driving a passenger-carrying CMV while passenger(s) are on board. Off-duty drivers are 
not considered passengers when traveling to a common destination of their own choice within the 
scope of this guidance. 

 5. Time spent transporting a CMV to a facility to have vehicle maintenance performed. 
 6. After being placed out of service for exceeding the maximum periods permitted under part 395, 

time spent driving to a location to obtain required rest, unless so directed by an enforcement officer 
at the scene. 

 7. Time spent traveling to a motor carrier's terminal after loading or unloading from a shipper or a 
receiver. 

 8. Time spent operating a motorcoach when luggage is stowed, the passengers have disembarked, and 
the driver has been directed to deliver the luggage. 
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Q: The guidance allows for “authorized use of a CMV to travel home after working at an offsite location.”  
What is meant by the term “offsite” when used in this context?   
 

A: The term refers to a location, other than a carrier’s terminal or a shipper’s or receiver’s facility, where a 
driver works for a temporary period for a particular job. Specifically, this term is intended for construction 
and utility companies that set up base camps near a major job and operate from there for days or weeks at 
a time. These remote locations are considered “offsite” locations. Therefore, travel between home and that 
offsite location is considered commuting time, and qualifies as personal conveyance. 
 
Q: If a driver picks up the commercial motor vehicle from a repair facility once repairs are complete, 
would the driver be allowed to use personal conveyance to their residence from the repair shop? 
 

A: No, travel for repair and maintenance work is being done in the furtherance of the business and is 
considered on-duty time.  
 
Q: When can a movement of a CMV during an off-duty period be considered personal conveyance?   
 

A: A move may be considered as personal conveyance if the driver is off-duty and the movement is not for 
the motor carrier, shipper or receiver’s commercial benefit.  Examples include moving a CMV from one 
parking space to another at a shipper or port, or driving to a truck stop, rest area or any other location. In 
these situations, the CMV movement is made in the off-duty period.  However, the CMV should be moved 
no farther than the nearest reasonable and safe location to complete the rest period.  
 

An on-duty yard move, such as moving the vehicle a short distance while waiting to load, would not qualify 
as personal conveyance.     
 
Q: May a driver, who drops his or her last load at a receiver’s facility, use personal conveyance to return 
to their normal work location (i.e. home or terminal?)  
 

A: No. Returning home or to the terminal from a dispatched trip is a continuation of the trip, and therefore 
cannot be considered personal conveyance.   
 

Q: Is personal conveyance treated any differently when the driver is hauling hazardous materials? 
 

A: No. There is no restriction on personal conveyance regarding hazardous materials transportation, 
provided that the driver complies with provisions of 49 CFR parts 177 and 397.    
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Q: Can a driver who claims the short haul exception use personal conveyance? 
 

A: Yes, there is no connection between personal conveyance and the short-haul exception. As always, off-
duty time does not extend the 12-hour duty time limitation. 
 

Q: How is personal conveyance time calculated in the hours-of-service rules? 
 

A: Time spent under personal conveyance is off-duty time. 
 

Q: May a driver use personal conveyance when they run out of available (driving/on-duty) hours?  
 

A: No, except for the one exception described in the guidance where a driver who runs out of hours while 
at a shipper’s or receiver’s facility may drive from that facility to a nearby, safe location to park, provided 
that the driver allows adequate time to obtain rest in accordance with daily minimum off-duty periods 
under the Hours of Service rules before beginning to drive.  Personal conveyance is those times where a 
driver is operating solely for a non-business purpose and cannot be used to extend the duty day.     
 

Q: Are there maximum distance time or distance limits for the use of personal conveyance?   
 

A: No. However, it is important to note that the provision in §392.3 of the FMCSRs, prohibiting the 
operation of a commercial motor vehicle while fatigued, continues to apply. Therefore, a driver must get 
adequate rest before returning to driving.   
 

Q: Can a loaded vehicle be used as personal conveyance? 
 

A: Yes. Determining personal conveyance is based on the nature of the movement, not whether the vehicle 
is laden.   
 

Q: Can personal conveyance time be combined with other off-duty time to complete a 10 or 34-hour 
break? 
 

A: Yes, since PC is off-duty time. However, it is important to note that the provision in §392.3 of the 
FMCSRs, prohibiting the operation of a commercial motor vehicle while ill or fatigued continues to apply.    
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Q: Can a driver be inspected during personal conveyance?  If so, what is the driver’s duty status during 
the inspection? 
 

A: Yes. Since the driver is still subject to the FMCSRs, the driver or vehicle can be inspected. The driver’s 
duty status would be “on-duty, not driving.” during the inspection. 
 
 
Need help with Hours of Service, ELD or other FMCSA-related compliance questions?  Please contact Dave 
Osiecki at dosiecki@scopelitisconsulting.com, or at (202) 728-2851. 
 

Want to improve your bottom line with GPS fleet or trailer tracking? 
Contact Spireon at (800) 557-1449 or at Spireon.com 
 
 
______________________________________________________________________________________________ 
 
The contents of this article are intended to convey general information only and not to provide legal advice or opinions. The 
contents of this article should not be construed as, and should not be relied upon for, legal or tax advice in any particular 
circumstance or fact situation. The information presented in this article may not reflect the most current legal developments.  
 
No action should be taken in reliance on the information contained in this article and we disclaim all liability in respect to actions 
taken or not taken based on any or all of the contents of this site to the fullest extent permitted by law. An attorney should be 
contacted for advice on specific legal issues. 
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